{ "title": "İftitah Tekbiri", "image": "https://www.32farz.gen.tr/images/iftitah-tekbiri.jpg", "date": "19.01.2024 11:01:45", "author": "Özengin", "article": [ { "article": "İftitah Tekbiri, İftitah tekbiri alırken ellerin kulak hizasına kadar kaldırılmasıyla ilgili hadis-i şerif rivayetleri ile gerçekler.

Abdülcebbar b. Vail (R. A), babasından naklederek şöyle diyor

\"Rasulullah (S. A. V)'in arkasında namaz kıldım. Namaza başlayacağında tekbir alır, ellerini kulakları hizasına kadar kaldırır, sonra Fatiha suresini okuyor. Fatiha suresi bitince 'Amin!. ' diyordu. Min derken sesini yükseltiyordu. \"
Abdülcebbar b. Vail (R. A), babasından naklederek, babası Vail.
\"Rasulullah (S. A. V)'i namaza başlarken ellerinin baş parmaklarını kulak memelerinin hizasına kadar kaldırdığını gördüğünü söyledi.

Tekbirde kullanılan lafızların \"Allah\" lafz-ı celali ile olması lazımdır. Binaenaleyh sadece \"Kerim\" ya da \"Rahim\" vb. Sıfatları söylemek yeterli değildir.
\"Allah, Rahman veya Rab\" gibi isimle iftitah yapılacak olursa, Ebu Hanife'ye göre sahih olur. Çünkü Ebu Hanife'ye göre, Kur'an'da emir şeklinde geçen \"kebbir\" sözü, mutlaka \"ekber\" denilmesini değil, tazim ifade eden herhangi bir lafzın söylenmesini amirdir.
\"İftitah Tekbiri'nin özellikle \"Allah'u ekber\" lafzıyla söylenmesinin vücubuna gelince, çünkü Peygamber (S. A. S), namazda, hep buna devam etmiştir. Her namazın başlangıcında \"Ellahu ekber\" denilmesi farzdır ve namazın rükünlerinden biridir. \"Ellah\" ve \"ekber\" kelimeleri ve bu iki kelimenin harfleri peş peşe söylenmelidir. Yine bu iki kelime sahih Arapça ile okunmalı ve eğer bozuk Arapça ile örneğin, Türkçe tercümesi söylenirse, doğru olmaz.

Hanefilere göre \"iftitah tekbiri\"nin edasının şartları nelerdir?
İftitah tekbirinin fazileti

Bir kimse, iftitah tekbirini imam ile alırsa, sonbahar günlerinde, ağaçların yaprakları, rüzgâr estikçe ne şekilde dökülürse, o kişinin günahları da öylece dökülür.

Birgün, Resulullah \"sallallahü aleyhi ve sellem\" namaz kılarken, bir kimse sabah namazında, iftitah tekbirine yetişemedi. Bir köle azad etti. Ondan sonra gelip Resulullaha \"sallallahü aleyhi ve sellem\" sordu; \"Ya Resulullah! Ben bugün, iftitah tekbirine yetişemedim. Bir köle azad ettim. Acaba iftitah tekbirinin sevabına nail olabildim mi?\" Resulullah \"sallallahü aleyhi ve sellem\", Ebu Bekr-i Sıddıka \"radıyallahü anh\", (Sen ne dersin, bu iftitah tekbirinin hakkında?) diye sordu. Ebu Bekr-i Sıddık \"radıyallahü anh\" buyurdu ki, (Ya Resulallah! Kırk deveye malik olsam, kırkının da yükü cevahir olsa, cümlesini fakirlere tasadduk etsem, yine imam ile alınan iftitah tekbirinin sevabına nail olamam).

Ondan sonra, Resulullah \"sallallahü aleyhi ve sellem\", (Ya Ömer! Sen ne dersin, bu iftitah tekbirinin hakkında?) dedikte, Hazret-i Ömer \"radıyallahü anh\", (Ya Resulallah! Mekke ve Medine arası dolu devem olsa ve bunların yükleri cevahir olsa, cümlesini fakirlere tasadduk etsem, yine imam ile alınan iftitah sevabına nail olamam) dedi.
" } ] }