{ "title": "Setr-i Avret", "image": "https://www.32farz.gen.tr/images/setr-i-avret.jpg", "date": "19.01.2024 19:00:41", "author": "Sezen kayra", "article": [ { "article": "Setr-i avret; namazın dışındaki farzlarından biridir. Bilindiği gibi namazın farzları 12 tanedir ve bunların 6 tanesi dışındaki farzlar, 6 tanesi ise içindeki farzlar olmak üzere ikiye ayrılır. Dışındaki farzlar; namaza başlamadan önce genel olarak namaz kılınacak çevreyle ilgili yerine getirilmesi gereken farzlar iken; içindeki farzlar ise namaz sırasında yerine getirilmesi gereken farzlardır. Tıpkı setri- avret gibi diğer tüm 11 farzın da ayrıntılı olarak incelenmesi gereken ve dikkat edilmesi gereken detayları vardır. Fakat bu yazıda yerine getirilmiş olması için tam olarak ne yapılması gerektiği ne şekilde uygulanacağı, kelime anlamı, vs. Yönleriyle setr-i avret farzı incelenecektir.

Setr-i avret nedir?

Kelime anlamıyla setr-i avret; edep yerlerinin örtülmesidir. Yani namaz kılacak kişi; kılmadan önce dini kurallarca belirlenmiş olan edep yerlerinin örtülü olmasına ve vücudunun göze batacak şekilde açık olmamasına dikkat edilmelidir. Setr-i avret uygulanırken tam olarak hangi kuralların geçerli olduğuna ve neler dikkat edilmesi gerektiğine değinilecek olursa; erkeklerde edep yeri diz kapakları ile göbek arası, kadınlarda ise el yüz ve ayaklar hariç tüm vücuttur. Yani; setr-i avret farzının yerine getirilmiş olması ve kılınacak namazın kabul olması için; yukarıda belirleen kurallar çerçevesinde edep yerlerinin örtüldüğüne dikkat edilmesi gereklidir.

Burada erkeklerin setr-i avret şartı böyle basit iken kadınların neden tüm vücutlarını örtmesi gerektiği düşünülebilir. Ana hatlarıyla açıklamak gerekirse; erkeklerin vücudunda diğer insanlara karşı mutlaka örtülü olması gereken erkeğe has kısım diz kapakları ile göbek arasında bulunduğundan setr-i avret için alt sınır da bu olmaktadır. Kadınların ise setr-i avret farzını yerine getirirken daha üst şartlarda olmasının sebebi ise; kadın vücudunda kadınlara has olan kısımların daha çok olması ve fazla açık olması durumunda kadın vücudunun daha fazla dikkat dağıtacak olmasıdır.

Setr-i avret için sadece yukarıdaki şartların uygulanması yeterli midir?

Namazın farzları konusunda en çok sorulan sorulardan biri de setr-i avret için sadece belirlenmiş olan alt sınırların yerine getirilmesinin uygun olup olmayacağıdır. Bu soruyu soran kişi aslında günlük hayatın içinden örnekler düşünerek kendi kendine cevap verebilir. Örneğin; mutlaka örtülmesi gereken kısım olarak erkeklerde diz kapakları ile göbek arası gösterilse de hiç kimsenin sadece bir pantolon ve hatta sadece bir kapri şort giyerek namaza durmayacağı aşikardır. Edep yerleri esas alınarak daha ilkel anlamda belirlenen setr-i avret sınırlarından farklı olarak, yıllar içinde daha da gelişen ahlak ve toplum kuralları gereğince; namaz kılacak kişi ister istemez giyimine çeki düzen vermek, daha oturaklı bir kılıklı namaza durmak isteyecektir.

Kadınlar için de aynı durum ele alınacak olursa; namaza durmadan önce eller, ayaklar ve yüz hariç tüm vücut örtülerek setr-i avret yerine getirilmiş olsa da giyilen kıyafetlere dikkat edilmesinde fayda vardır. Örneğin; setr-i avret şartlarını yerine getirse bile vücut hatlarını belli edecek şekilde, dar kıyafetlerle namaza durulması da pek hoş bir durum olmayacaktır. Bunun için de daha bol kıyafetler kullanılarak setr-i avretin yerine getirileceği ve sonrasında namaza durulacağı aşikardır.

Genel bir açıklama ile setr-i avret; tanımı, uygulaması, vs. Yönleriyle dikkat edilmesi gereken, değişen günlük hayat şartlarına göre çok iyi bir şekilde uyum sağlayan namaz farzlarındandır.
" } ] }