Teyemmünün Farzları Nelerdir?
12 Temmuz 2024

Teyemmünün Farzları Nelerdir?

Teyemmümün Farzları

İslam dini, Müslümanlara çeşitli kolaylıklar sunar. Bu kolaylıklardan biri de teyemmümdür. Teyemmüm, suyun bulunmadığı veya su kullanmanın zaruri olarak mümkün olmadığı durumlarda abdest ve gusül yerine yapılan bir arınma yöntemidir.

Teyemmümün Farzları

Teyemmümün farzları üç tanedir:

  • Niyet etmek.
  • İki elin içini temiz toprağa sürüp, yüzün tamamını mesh etmek.
  • Elleri temiz toprağa vurup önce sağ kolu, sonra sol kolu mesh etmek.

Yüce Allah (Cc), teyemmüm hakkında yüce kitabımız Kuran-ı Kerim'de şöyle buyuruyor: "Ey iman edenler! Sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar namaza yaklaşmayın. Cünüp iken de yolcu olanlar müstesna gusledinceye kadar namaza yaklaşmayın. Eğer hasta olur veya yolculukta bulunursanız veyahut biriniz abdest bozmaktan gelince veya cinsi münasebette bulunup, su bulamazsanız o zaman tertemiz bir toprakla teyemmüm edin. Niyetle yüzlerinize ve ellerinize sürün. Şüphesiz ki Allah çok affedicidir, çok bağışlayıcıdır."

Yine Yüce Allah (Cc), başka bir ayetinde şöyle buyurur: "Ey iman edenler! Namaz kılmaya kalktığınız zaman, yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın. Başlarınızı mesh edin, iki topuğa kadar da ayaklarınızı yıkayın. Eğer cünüp iseniz temizlenin. Hasta iseniz, veyahut yolculukta iseniz yahut biriniz abdest bozmaktan gelmişse yahut kadınlara dokunmuşsanız, su bulamamışsanız temiz bir toprağa teyemmüm edin. Bunun içinde yüzlerinizi ve ellerinizi o toprakla mesh edin. Allah size bir güçlük çıkarmak istemiyor, fakat sizi temizlemek ve şükredesiniz diye üzerinizdeki nimetini tamamlamak istiyor."

Teyemmümde Kullanılacak Malzemeler

Teyemmüm, Hanefi mezhebine göre temiz toprak, taş, kireç ve kum ile de yapılabilir. Ancak Şafii ve Hanbeli mezhebine göre sadece temiz toprak kullanılmalıdır.

Teyemmüm İçin Gerekli Şartlar

Teyemmüm için gerekli şartlar ise şöyle sıralanabilir:

  • Abdest ve gusül için temiz su bulamamak.
  • Su kullanmaya mani olacak bir hastalık veya su kullanılırsa soğuktan hasta olma durumu.
  • Su kaynağının yanında tehlikeli bir hayvan veya düşman bulunması.
  • Hapiste olup su kullanamamak.
  • Ölüm tehdidi olması durumu.
  • Yolculukta olmak ve yanında sadece içebileceği kadar su bulunması.
  • Kuyu olsa da su çıkaracak imkânın olmaması.
Teyemmüm, zaruretin bulunduğu hallerin ortadan kalkması ile ortadan kalkar. Yani hastalık durumu söz konusuysa hastalığın bitmesi veya su bulunamaması durumunda temiz bir su kaynağına kavuşulması ile teyemmüm ortadan kalkar. Bununla birlikte, abdesti bozan şartlar teyemmümü de bozar. Bu durumda tekrar teyemmümün farzlarına uyularak alınması gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Kemalat

12 Temmuz 2024 Cuma

Teyemmüm alırken niyet ettikten sonra ellerimi temiz toprağa sürüp yüzümü meshettim. Ancak ellerimi tekrar toprağa vurup kollarımı mesh etmeyi unuttum. Bu durumda tekrar teyemmüm almam mı gerekir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Kemalat, teyemmüm alırken niyet ettikten sonra elleri temiz toprağa sürüp yüzü mesh etmek ve ardından tekrar elleri toprağa vurup kolları mesh etmek gereklidir. Kolları mesh etmeyi unuttuğunuz için teyemmüm tamamlanmamış sayılır. Bu durumda, teyemmümü yeniden almanız gerekecektir. Tekrar niyet edip, sırasıyla elleri toprağa sürüp yüzü ve kolları mesh ederek teyemmümü tamamlayabilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Gusül Abdestinin Farzları

Gusül Abdestinin Farzları

Kade-i Ahire Nedir?

Kade-i Ahire Nedir?

Popüler İçerikler

İmanın Şartları

İmanın Şartları

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Oruç Tutmak Oruç Tutmanın Faydaları Nelerdir?

Oruç Tutmak Oruç Tutmanın Faydaları Nelerdir?

32 Farz Sevapları Nedir?

32 Farz Sevapları Nedir?

Kıraat Nedir? ve Nasıl Yapılır

Kıraat Nedir? ve Nasıl Yapılır

Abdestin Farzları

Abdestin Farzları

Haccın Farzları Nelerdir?

Haccın Farzları Nelerdir?